Jäsenyys ulkomailla työskentelyn aikana

Työskentely EU-alueen (EU/ETA-maat ja Sveitsi) maassa

Sinun tulee aina vakuuttaa itsesi siinä maassa, jossa työ tehdään.

Ruotsissa ja Tanskassa on samanlainen työttömyyskassajärjestelmä kuin Suomessa. Kun työskentelet näissä maissa, sinun tulee liittyä paikalliseen työttömyyskassaan vakuuttaaksesi itsesi työttömyyden varalta.

Muissa EU-alueen maissa olet vakuutettu työttömyyden varalta työnteon perusteella. Selvitä kuitenkin aina ennen työn aloittamista kyseisen maan viranomaisilta paikalliset työttömyysturvavaatimukset.

Kun sinut on vakuutettu toisessa EU-alueen maassa, ei sinun ole välttämätöntä säilyttää IAET-kassan jäsenyyttä. Sinun tulee liittyä kassaan uudelleen heti Suomeen palatessasi. EU-alueen maista palatessasi voit liittyä kassaan myös työttömänä 1 kuukauden sisällä siitä, kun edellisen maan työttömyysvakuutus lakkasi olemasta voimassa.

Lyhytaikainen työskentely EU-alueen maassa

Jos olet lähdössä töihin toiseen EU-alueen maahan lyhytaikaisesti, ota yhteyttä IAET-kassaan saadaksesi tarkempia neuvoja siitä, miten sinun kannattaa toimia jäsenyytesi suhteen.

Työskentely EU-alueen ulkopuolella

Lyhytkestoisen ulkomailla työskentelyn ajaksi IAET-kassan jäsenyyttä ei kannata katkaista. Et voi liittyä työttömänä kassaan, kun paluu ulkomailta Suomeen tapahtuu EU-alueen ulkopuolisesta maasta. Säilyttämällä jäsenyytesi varmistat sen, ettei kassajäsenyyteen tulee turhaa katkosta.

IAET-kassan jäsenyydestä ei ole sinulle enää hyötyä, jos et täytä työssäoloehtoa tarkastelujakson sisällä. Jos siis olet ollut ulkomailla jo pitempään, saattaa olla että IAET-kassan jäsenyys kannattaa päättää. Huomaa tässäkin, ettet voi liittyä kassaan työttömänä ollessasi, joten voit liittyä takaisin IAET-kassan jäseneksi vasta palattuasi Suomessa töihin.

Jäsenyyttä IAET-kassassa ei kannata lopettaa, jos toinen alla olevista vaihtoehdoista pätee sinuun.

  1. Olet täyttänyt työssäoloehdon ja sinulle on laskettu päivärahan suuruus Suomessa ennen ulkomaille lähtöä. Paluun jälkeen (riippumatta ulkomailla oleskelun kestosta) voit saada samaa, aiemmin laskettua päivärahaa ellei välissä ole katkosta työmarkkinoilla olossa tai kassajäsenyydessä.
  2. Työskentelet ulkomailla niin lyhyen aikaa, että 28 kuukauden tarkastelujakson sisään mahtuu vähintään 26 kalenteriviikkoa työssäoloehdon täyttävää työtä Suomessa.

IAET-kassa suosittelee kummassakin näistä vaihtoehdoista säilyttämään kassajäsenyyden voimassa ulkomailla oleskelun ajan.

Lisätietoa EU-alueen ulkopuolella työskentelystä.

Lähetettynä työntekijänä työskenteleminen

Kassajäsenyyttä ei tule katkaista, jos olet suomalaisen työnantajan ulkomaille lähettämä työntekijä, sillä kuulut Suomen vakuutusjärjestelmän piiriin.